Bliv frivillig

BLIV FRIVILLIG I SV

Vil du gøre en forskel for borgere med psykiske sårbarheder?
Sindslidendes Vilkår (SV) er en frivillig social organisation, som driver et værested i Aarhus for borgere med psykiske sårbarheder. Vores hyggelige værested danner rammen om trygt samvær, sund fælles aftensmad samt ugentlige aktiviteter både i og ude af huset. Vi vægter nærvær og ligeværdigt fællesskab, understøttelse af brugernes sunde livsstil og ikke mindst at bidrage til en masse positive oplevelser for både vores brugere og frivillige.

Sådan forløber en vagt
Som frivillig i SV har du to månedlige vagter á fem timer sammen med en anden frivillig. På en typisk vagt mødes vi i værestedet om eftermiddagen til kaffe, hyggesnak og måske et brætspil. Derudover beslutter vi, hvad vi skal spise til aftensmad og fordeler opgaverne med indkøb, madlavning og oprydning - både brugere og frivillige hjælper til. Om søndagen arrangerer vi forskellige aktiviteter både i og udenfor værestedet; det kan fx være kreative sysler, brætspil, koncerter, tivoli, teater- og biografture.

Om frivilliggruppen
Vi er en frivilliggruppe på cirka 20 frivillige med forskellige baggrunde og aldre. Du bliver en del af et fællesskab, hvor vi jævnligt mødes til sociale aktiviteter, faglige arrangementer og vores faste månedsmøder, hvor vi planlægger aktiviteter, får sparring og regelmæssig supervision. Vi deles om opgaverne i organisationen og der er gode muligheder for, at du kan få ansvar for opgaver, som interesserer dig.

Når du er frivillig i SV, forventer vi, at du:

  • er ansvarlig og har overskud til at være noget for andre
  • har to månedlige vagter á fem timer
  • deltager i månedsmøderne og de to årlige uddannelsesdage
  • kan være frivillig mindst et år for at sikre stabilitet for brugerne

Samtidig får du mulighed for at:

  • gøre en stor forskel for psykisk sårbare voksne og unge i Aarhus
  • blive en del af et stærkt socialt frivilligt fællesskab
  • få løbende supervision af vores tilknyttede psykolog
  • sætte dit præg på SV og få dine kompetencer i spil inden for fx hjemmeside, sociale medier, økonomi, fondsansøgninger eller planlægning af sociale/faglige aktiviteter for brugere og frivillige
  • få en personlig udtalelse, når du har været frivillig mindst et år

Se mere om, hvem vi er på Instagram eller Facebook

 

Send din ansøgning til frivillig@sindslidende.dk eller via formularen her - vi glæder os til at høre fra dig!  

MØD DE FRIVILLIGE

Line

Ergoterapeut, Frivillig fra 2019-2021

Hvad får du ud af at være frivillig i SV?
Jeg er rigtig glad for at være frivillig i SV. Jeg synes det er rigtig fedt at være med til at skabe et hyggeligt, rart og trygt sted, hvor nogle mennesker, der ikke har det største netværk, kan opleve nogle dejlige stunder med andre mennesker. Vi er der som frivillige til at skabe rammerne for værestedet og vi kan være meget til at starte forskellige samtaler og aktiviteter. Det så dejligt at mærke, at brugerne har stor gavn af hinanden. Jeg hygger mig selv, når jeg er på vagt. Og jeg synes ofte vi har nogle rigtig interessante samtaler.

Hvad er en god dag i værestedet?
En god dag i værestedet kan være mange ting. Nogle dage har vi nogle rolige, hyggelige dage, hvor vi bare sidder stille og roligt og snakker om løst og fast. Nogle dage er der også mere seriøse snakke og delte meninger - hvilket jeg helt bestemt synes der skal være plads til. Jeg synes, det er rigtig fedt at vi både kan hygge, men også have nogle spændende samtaler, hvor der er plads til at diskutere forskellige emner. Personligt er jeg særligt glade for de dage med aktiviteter i værestedet, hvor vi f.eks. er på tur på museum eller i biograf eller om vi er i værestedet og laver noget kreativt eller spiller et spil.

Relationen mellem brugere og frivillige - hvordan oplever du brugerne?
Som frivillige har vi en lidt styrende rolle, idet vi skal tilrettelægge hvad der skal ske - men det er noget der bliver besluttet i samarbejde med brugerne. Jeg synes, vi er gode til at samarbejde om de praktiske opgaver i værestedet f.eks. når der skal laves mad. Der er brugerne gode til at tage fat. Jeg gør også meget ud af at spørge brugerne, hvad de kunne tænke sig at lave af fremtidige søndagsaktiviteter. Jeg synes det er helt essentielt at imødekomme deres ønsker. Jeg synes generelt det er nogle søde mennesker som kommer i værestedet. Flere af dem er nogle mennesker, som på nogle punkter har nogle udfordringer. Men jeg tror egentlig alle mennesker har udfordringer. Vi frivillige skal egentlig bare opføre os som almindelige mennesker, når vi er sammen med brugerne.

Laura

Psykologistuderende, Frivillig siden oktober 2020

Hvordan blev du modtaget som ny frivillig (både af brugere og frivillige)

Jeg blev rigtig godt modtaget af både brugerne og de andre frivillige, og jeg følte jeg mig hurtigt som en del af fællesskabet i SV. Jeg synes vi i SV er gode til at spørge ind til hinanden og man får derfor hurtigt en god relation til hinanden, både frivillige og brugere. Det er et trygt sted at være og det er rart at komme også selvom man er ny.

Der er mange forskellige aldersgrupper i SV - hvilke ting har du oplevet, at du har haft tilfælles med en der var yngre/ældre end dig selv?

Før jeg startede i SV, håbede jeg også at møde nogle mennesker, som var anderledes fra mig og dem, som jeg møder i min hverdag. Det har jeg og er rigtig glad for at kunne snakke med nogen hvis verden måske ser lidt anderledes ud end min egen. Men jeg har bestemt også oplevet at have en masse ting tilfælles med de andre i SV. Det kan både være rejser, forskellige interesser, motion eller musik. Vi har flere gange lyttet til musik i værestedet og her har vi alle haft vidt forskellig musiksmag, men det er der også plads til. Så snakker vi lidt om det og lærer noget nyt musik at kende. For mig handler det mest om at være åben overfor hinanden, så synes jeg ofte at man finder noget, man har til fælles uanset alder.

 

Hvad snakker I om i SV?

Der bliver både talt om stort og småt. Vi spørger ind til hinanden og snakker om hvad der fylder lige for tiden. Det kan både være hobbyer, højtider eller udfordringer, som man står med. Der er plads til de fleste emner, nogle gange er vi enige og andre gange har vi nogle gode snakke om vores forskellige holdninger. 

Grith

Socialrådgiverstuderende, Frivillig siden marts 2021

Hvad får du ud af at være frivillig i sv?
Personligt oplever jeg, at jeg får rigtig meget ud af at være i SV. Efter en dag i sv kommer jeg altid hjem med en følelse af overskud og glæde. samværet sammen med brugerne og de andre frivillige giver mig enekstraglæde i hverdagen. Jeg er hurtigt blevet rigtig glad for sv, da det sociale fællesskab mellem brugerne, mellem brugerne og os frivillige og frivillige imellem er helt unikt. Vi mødes som lige på trods af baggrund og skaber et fællesskab. Som frivillig i SV får jeg også et større verdensbillede, da jeg møder så mange forskellige mennesker. SV er for mig mere end bare et frivilligt arbejde. Det er noget større som jeg er så heldig at få lov at være en del af. 

Hvad er en god dag i værestedet?
Personligt synes jeg alle dagene er gode. Dagene er ofte meget forskellige og det er en af mine ynglings ting ved sv, der er plads til at lave hvad brugerne har lyst til. Man kan have dage hvor der er gang i brætspillene, dage hvor vi bruger ekstra god tid på lækker madlavningen og dage hvor vi har lange samtaler. Jeg kan personligt rigtig godt lide de dage, hvor vi har lidt af det hele, så der er noget for alle. Jeg er også rigtig glad for søndagsvagterne, hvor vi laver noget ekstra. Jeg var med SV i Musikhuset og se musicalen Atlantis, hvilket var en fantastisk oplevelse, særligt fordi jeg kunne dele den med brugerne. 

Relationen mellem brugere og frivillige: Hvordan oplever du brugerne?
Jeg synes der er en rigtig god relation mellem os frivillige og brugerne. Jeg oplever at der er en relation der bygger på anerkendelse og respekt. Vi møder brugerne med en åbenhed, mens brugerne gør det samme ved os. brugerne er nysgerrige på os frivillige og oprigtigt interesseret i os, hvillet er rigtigt rart, da der ikke er en unaturlig magtbalance mellem os. Vi kan snakke og hygge os sammen, mens vi i fællesskab ordner praktiske opgaver i værestedet med indkøb, madlavning og oprydning. Det synes jeg er rigtig vigtig for relationen, så det bliver et fælles ansvar og at vi er sammen om det. 

Mark

Ansat i Toldstyrelsen, Frivillig siden december 2020

Hvad snakker I om i SV?
Samtalerne i SV er meget forskellige. Jeg plejer at lade vores besøgende styre samtaleemnerne, men jeg spørger ofte ind til deres hverdag og interesser. Jeg oplever, at de er gode til at åbne op om deres dagligdag, og man får hurtigt en ide om, hvad de interesserer sig for. Samtalerne kan gå fra brede, samfundsrelaterede emner til kæledyr og madopskrifter. 

Hvilke aktiviteter laver I i SV?
På en typisk vagt i hverdagene er der både tid til snak, kaffe og madlavning. Ofte ender det også med, at vi spiller et spil i løbet af aftenen efter maden. Vores besøgende kan sagtens sidde i mindre grupper og lave forskellige aktiviteter, alt afhængig af, hvad der har lyst til på dagen. Vores aktiviteter er inkluderende, men det er ikke forventet, at man deltager, hvis man ikke har lyst. 

Hvordan oplever du fællesskabet blandt de frivillige?
Jeg synes, at der gøres meget i SV for at skabe et godt sammenhold blandt de frivillige. Vi mødes til månedsmøder, men der arrangeres også cafe-besøg, julefrokoster og spil-aftener i løbet af året, hvilket gør, at der er rig mulighed for at lære de andre frivillige bedre at kende.  

STORT ANSVAR & STOR ERFARING

I Sindslidendes Vilkår er der stor mulighed for at tage ansvar og få erfaring med organisatorisk arbejde.

Specielt hvis man er interesseret i at kaste sig ud i flere spændende udfordringer.

Hvis du er interesseret i frivilligt arbejde i Aarhus så send en ansøgning til frivillig@sindslidende.dk og kom til en uforpligtende samtale.

Vi håber at høre fra dig!

 

Sociale medier

vil du være med?

Kom og mød os i værestedet - det kræver ingen forudsætninger at være med, og alle er velkomne! Skriv til os, for at høre mere eller for at blive tilføjet vores Facebook-gruppe.

Læs mere